18/10/21

Ένα διαφορετικό μάθημα τοπικής ιστορίας – οι Χαλικούτηδες

Μάθημα τοπικής ιστορίας για τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Χανίων οι οποίοι έγιναν “μικροί ερευνητές” και αφού μελέτησαν την ιστορία της ευρύτερης γειτονιάς τους (στο Πάνω Κουμ Καπί) παρουσίασαν κόμικ και μικρού μήκους ταινία για τους Χαλικούτηδες.
H παρουσίαση του “Χαλικουτοκόμικ” αλλά και της ταινίας “Άσε κάτω το κουτί” έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στον προαύλιο χώρο του σχολείου, στον πεζόδρομο της Κοραή ενώ ακολούθησε συναυλία με τους “The Halicuti Band”.

Οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από τις συγκεκριμένες δράσεις, τους “Χαλικούτηδες” αυτό το ξεχωριστό κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας, δηλαδή τους Αφρικανούς που έζησαν στη συνοικία του Πάνω Κουμ Καπί από το 1645 μέχρι και το 1967, εργαζόμενοι κυρίως ως αχθοφόροι. Άλλωστε η λέξη «χαλικούτης» προέρχεται από τη φράση «χαλι κούτι», που θα πει «άσε κάτω του κουτί» για να το μεταφέρει επ’ αμοιβή ο φτωχός χαλικούτης αχθοφόρος.

Για το «Χαλικουτοκόμικ» που δημιούργησαν οι μαθητές της ομάδας Κόμικ του 2ου Γυμνασίου κατά τη διάρκεια της καραντίνας με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, μίλησαν οι Αντώνης Αθανασάκης, Δημήτρης Παπαφράγκος και Παυλίνα Μπαϊλάκη. Όπως επισημάνθηκε στόχος της δράσης ήταν μέσα από την τοπική ιστορία τα παιδιά να μάθουν με βιωματικό τρόπο και να αγαπήσουν περισσότερο τον τόπο τους και το ίδιο το σχολείο. Το κόμικ περιλαμβάνει ιστορίες από τον Αλη Γκογκό, τον Σαλή, την Αμπλά και άλλους χαρακτήρες εκείνης της εποχής. Την ομάδα Σκίτσου του 2ου Γυμνασίου Χανίων αποτέλεσαν οι μαθητές: Γιώργος Γαβαλάκης, Νίκος Μπροκαλάκης, Μαρία Αθανασάκη, Γιάννης Αθανασάκης, Μυρτώ Χαλακατεβάκη, Ειρήνη Δασκαλάκη και Μάνια Φράρου. Εικονογράφηση και σύλληψη ιδέας: Παυλίνα Μπαϊλάκη. Σενάριο: Δημήτρης Παπαφράγκου, Παυλίνα Μπαϊλάκη. Συλλογή πληροφοριών: Ερωφίλη Γαγάνη. Εκπαιδευτικός συντονιστής Δημήτρης Παπαφράγκου ενώ τον γενικό συντονισμό της έκδοσης είχε ο Μάριος Ιωαννίδης.

                   
Για την μικρού μήκους ταινία «Άσε κάτω του κουτί» οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ανέφεραν ότι η προσπάθεια άρχισε πριν από δύο χρόνια, στο ξεκίνημα της καραντίνας, από την ομάδα Κινηματογράφου του 2ου Γυμνασίου. Η ταινία ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Μάλιστα κάποιοι μαθητές σε συνεργασία με τους γονείς τους πήραν συνεντεύξεις από τις γιαγιάδες τους που θυμόταν τον Αλη Γκογκό ή τον Σαλή και αφηγούνταν τις ιστορίες τους. Επίσης για τις ανάγκες της ιστορικής έρευνας επισκέφθηκαν το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. την Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων κ.α. Την Κινηματογραφική ομάδα του 2ου Γυμνασίου που εργάστηκε για την ταινία «Χαλικούτηδες» αποτέλεσαν οι μαθητές: Λυδία Ανδρεάτου, Ανδρέας Βιολάκης, Γιώργος Γιαΐτσης, Γιώργος Κοσμαδάκης, Χρήστος Κουτσουκλάκης, ‘Αννα-Μαρία Μαρκαντωνάκη, Αστρινός Μιχελάκης, Γιώργος Μυλωνάκης, Βασίλης Τσιγάλογλου. Οι γονείς που συνεργάστηκαν: Ερωφίλη Γαγάνη, Αναστασία Καστρινάκη-Γιαΐτση, Έλια Κουμή, Ρέα Μανουσάκη, Κατερίνα Σκουμπάκη και Ράνια Τζωράκη. Και οι εκπαιδευτικοί: Κλαίρη Κωνσταντινίδου, Αντώνης Αθανασάκης.
Δείτε την ταινία στο YouTube: https://youtu.be/iF29TfedbZM